Sekret masła Shea!

Każdy z nas chociaż mniej więcej kojarzy, czym jest masło Shea. Jest to składnik wielu kosmetyków, takich jak balsamy do ciała czy pomadki do ust. Na czym jednak polega sekret tego masła? Jakie jest jego działanie? Poniżej znajdziesz kilka ważnych informacji dotyczących zastosowania coraz bardziej popularnego w medycynie estetycznej masła shea.

Skoro mamy do czynienia z masłem, oczywistą sprawą jest, że jest to tłuszcz. Wydobywany jest on z nasion drzewa masłowego, które pochodzi z rodziny Soczyncowatych. Tego rodzaju drzewa rosną na terenie sawann w Afryce. Samo masło otrzymuje się z nasion obecnych w owocach drzewa, które są owalne, żółtozielone, natomiast ich pestki mogą osiągać nawet 2,5 cm długości! Natomiast drzewo, z którego otrzymywane są nasiona może posiadać aż do 15 metrów wysokości. Raz do roku ma miejsce owocowanie tego drzewa.

Pierwotnie, w Afryce masło Shea służy przede wszystkim do gotowania, ponieważ jest to jadalny tłuszcz. Jest ono używane do produkcji margaryny oraz służy jako zamiennik masła kakaowego.  Natomiast na całym świecie stosuje się ten rodzaj masła także do wyrobu świec i mydeł. Masło, które jest wyrabiane z nasion tego drzewa ma biały kolor i tłustą, stałą konsystencje i ma bardzo duże znaczenie w branży kosmetycznej.

Jakie jest działanie masła Shea? Otóż przede wszystkim doskonale regeneruje i odżywia skórę, chroni włosy przed przesuszeniem, działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie, zawiera filtry UV oraz dzięki zawartym w nim witaminom wygładza zmarszczki, które powstają w wyniku przesuszenia skóry oraz znacząco poprawia elastyczność skóry. Jest także bardzo przydatne w leczeniu takich dolegliwości takich jak: świąd skóry, poparzenia słoneczne, odmrożenia, alergie, cellulit, rozstępy oraz ukąszenia owadów. Mało tego, często używa się go nawet do leczenia reumatyzmu! Generalnie stosowanie masła Shea zaleca się w szczególności osobom, które mają bardzo suchą skórę, ze skłonnościami do zmarszczek.

Czym różni się masło rafinowane od nierafinowanego i które wybrać? Otóż masło rafinowane to masło oczyszczone, które ma biały kolor i nie ma zapachu. Natomiast w kosmetyce poleca się zdecydowanie bardziej masło nierafinowane, ponieważ posiada te same składniki co masło rafinowane, ale składa się ono do 90% z kwasu stearynowego oraz oleinowego. Jest również bardzo bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, które mają właściwości odmładzające, wygładzające oraz nawilżające.

 

 

Kategorie: Ciało,